Padel Racket Gewicht; Wat moet je weten?

Het gewicht van een padel racket bepaald je speelstijl. Wat is het gewicht van een padel racket? Is er een ideale padel racket gewicht?

Wanneer men een nieuw padel racket aanschaft wordt er vaak afgevraagd wat het ideale gewicht is. Het antwoord is dat er geen ideale gewicht is, maar dat je een gewichtskeuze maakt op basis van je fysiek, speelstijl, ervaring en persoonlijke voorkeur.

In dit artikel geven we je richtlijnen met betrekking tot het kiezen van het gewicht van een padel racket. Het betreft hier richtlijnen, maar het beste kan je de verschillende gewichten van padel rackets uitproberen via onze padel test racket service.

Het verschil tussen een licht en een zwaar padel racket

Het grootste verschil tussen een licht en een zwaar padel racket is de beheersbaarheid. Zwaardere rackets verhinderen dat je gemakkelijk en snel in de juiste positie kan staan. Lichtere padel rackets komen beter uit de voeten tijdens speelsituaties die mobiliteit vereisen.

Zwaardere padel rackets mogen dan moeilijker te beheersen zijn, maar het voordeel is dat ze je meer power geven. Want! Power = massa x accelaratie. Als je naar meer power play op zoek bent dan helpt een zwaarder racket je zeker.

Een ander aspect is dat het gewicht van een padel racket het risico op blessures mede bepaald. Een te licht racket of een te zwaar racket uitkiezen kan bijdragen aan het ontwikkelen van een tennisarm.

Bepalende factoren voor je padel racket gewicht

Op welk niveau speel je? Als je nieuw bent binnen de padel sport dan raden we je aan om een lichter racket te kiezen. Als je een te zwaar racket kiest voordat je de techniek goed onder controle hebt verhoog je de kans op blessures. Als je al wat meer ervaring hebt of vanuit het tennis overkomt dan kan je uitwijken naar iets zwaardere rackets.

Naast je speelniveau bepalen lichaamsgewicht en je uithoudingsvermogen de keuze omtrent het gewicht van een padel racket. Als je een goede conditie hebt en iets meer weegt dan raden we je een zwaarder racket aan, anders is het beter om een lichter racket uit te kiezen.

Het balans van het padel racket is ook een mede bepalend aspect voor de gewichtskeuze. Bijvoorbeeld padel rackets met een hoge balans zijn al iets moeilijker te beheersen. In zo’n geval raden we je aan om een iets lichter racket uit te kiezen. Padel rackets met een lage balans zijn minder gevoelig voor gewicht, omdat het gewicht wordt verdeeld naar het grip van het racket.

Aanbevelingen voor verschillende type padel spelers

Hieronder zijn wat algemene aanbevelingen voor verschillende type padel spelers en wat een gewichtskeuze voor een racket zou kunnen zijn. Houd in gedachte dat het om richtlijnen gaat, het kan in de praktijk anders uitpakken op basis van persoonlijke voorkeur.

Mannen
LichaamsgewichtPadel racket gewichtskeuze
50 – 70 KG360 – 365 gram
70 – 80 KG365 – 375 gram
over 80 KG370 – 390 gram
Vrouwen
LichaamsgewichtPadel racket gewichtskeuze
40 – 60 KG340 – 355 gram
60 – 70 KG355 – 365 gram
Over 70 KG360 – 375 gram

Het is het totale gewicht dat telt

Vergeet niet dat het gewicht van je padel racket veranderd op basis van de accessoires die je gebruikt. Wanneer je een nieuw padel racket thuis ontvangt heeft het alleen een basisgrip. Voor elke overgrip die je toevoegt aan je racket wordt het racket 5 tot 7 gram zwaarder. Of wanneer je een frame protector op je racket plaatst wordt het zo’n 5 a 10 gram zwaarder. Met alleen al een overgrip en een frame protector kan je het gewicht van je racket 15 gram zwaarder maken. Houd hier dus ook rekening mee tijdens de keuze van je ideale padel racket gewicht.

Padel raket gewicht samenvatting

Er is geen ideale padel racket gewicht. Het ideale padel racket gewicht is afhankelijk van je speelstijl, ervaring en je fysiek. Een licht racket is makkelijk te gebruiken, maar een zwaar racket geeft meer kracht aan je speelstijl. Afhankelijk van hoeveel je weegt en wat je conditie is zijn er richtlijnen die je kan gebruiken voor het kiezen van het gewicht van je racket. Uiteindelijk gaat het allemaal om je persoonlijke voorkeur en hoe jij het gewicht van een racket ervaart op de padelbaan. Denk goed na welk padel racket gewicht je kiest!

Wil je nog meer padel adviezen lezen? Bekijk dan ook onze andere padel artikelen. Of wil je advies op maat? Bel, mail of bezoek ons gerust. Bekijk daarnaast al onze padel rackets met verschillende gewichten.

ONTVANG 5% KORTING

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en ontvang 5% korting op je aankoop

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Winkelwagen
Scroll naar boven