Bandeja Techniek Leren

Bandeja ofwel een slice smash. Wil je de bandeja leren slaan? De Bandeja is een van de belangrijkste slagen bij padel. Een slag wat ongeveer tussen een hoge volley en een smash inzit. De Bandeja is een slag om het net positie mee te kunnen behouden. De Bandeja is een tragere en een verdedigende slag. We gaan dieper in op de Bandeja.

Wanneer sla je een Bandeja?

Een Bandeja wordt vaak gebruikt op een gespeelde lob van de tegenstander. Met de lob wil de tegenstander je naar achteren dwingen. Met een Bandeja probeer je dat tegen te gaan. Met een verdedigende slice smash (Bandeja) neem je niet al te veel risico en probeer je het net positie te behouden. Door het effect van de Bandeja te gebruiken blijft de bal erg laag en wordt het een lastige bal voor je tegenstander. Dat de bal laag blijft is essentieel aan een Bandeja anders is het eigenlijk geen Bandeja, maar een trage smash. Daarnaast sta je wanneer je een Bandeja slaat wat verder van het net en moet je de tegenstander niet te veel opties geven met een hogere bal.

Techniek van de Bandeja leren

Een echte heer en meester worden van de Bandeja is essentieel om een groot padel speler te worden, maar vergis je niet de Bandeja leren is geen gemakkelijke taak. Als je van tennis over bent gestapt naar padel wordt het wat lastiger schakelen. Als tennisser ben je gewend om hoge lobjes terug te slaan in de vorm van smashes met top spin en bij padel wil je vaak het tegenovergestelde creëren. Een Bandeja raak je niet hoog, maar juist een stuk lager en meer naast je. We proberen je stap voor stap door de bandeja techniek heen te loodsen.

Stap 1 – voorwerk

Het voorwerk is belangrijk bij elke padel slag, maar bij de Bandeja nog veel meer dan bij andere. Het  moment dat je een Bandeja gaat slaan start bijna altijd vanuit een net positie. Je staat bij het net en kijkt je tegenstander aan. De tegenstander kiest voor een halve hoge lob over je heen. Als de lob er aan komt dan draai je zijwaarts open. Je beweegt zijwaarts met kleine snelle stapjes naar achter. Je wilt niet recht onder de bal staan, maar je laat iet wat ruimte over om de bal naast je te kunnen slaan. Je houdt gedurende de voorbereiding je racket hoog en je andere vrije arme wijst richting de bal.

Stap 2 – slaan van de bal

Nu je een goede voorwerk hebt uitgevoerd is het tijd om de bal te slaan. Het is gewenst bij een Bandeja om de bal rond ooghoogte te slaan. Hoe hoger je de bal slaat, hoe minder laag je de bal houdt. Dat wil je niet! Hoe lager je de bal raakt, hoe sneller je een fout maakt door de bal in het net te slaan. Je wilt de bal altijd voor je of naast je raken, maar liever niet achter je. Als je de bal achter je raakt kan je minder makkelijk slice mee geven. Wanneer je de bal slaat wil je het racket van boven naar beneden bewegen. Hiermee geef je slice mee aan de bal. Geef veel aandacht aan het feit dat je van hoog naar laag moet slaan met je racket. Je wilt immers echt veel slice mee geven en het je tegenstander moeilijk maken. Zwaai je slag volledig door en sprint zo snel mogelijk terug naar het net na je Bandeja. Je wilt immers met een Bandeja het net positie vasthouden.

Stap 3 – Waar wil je de Bandeja plaatsen?

Ja we vervallen in herhaling, maar de Bandeja draait om het net positie te kunnen behouden. Oh zo belangrijk! Als je een goede Bandeja slaat kan je het spel omdraaien van verdedigen naar aanvallen. Je wilt immers punten winnen! Bij voorkeur sla je de Bandeja diagonaal richting een hoek. Een diagonale slag heeft een langere route en geeft je meer tijd om terug te rennen naar het net. Als je met je Bandeja tegen twee glaswanden slaat dan wordt het al helemaal moeilijk voor je tegenstander. Je kan natuurlijk ook gewoon een Bandeja rechtdoor slaan, maar dan puur om je tegenstander naar het midden van het veld te lokken. Je haalt je tegenstander uit positie en kan na je Bandeja een aanvallende volley in de hoek slaan.

Wat gaat het meest mis bij het slaan van een Bandeja leren?

Een Bandeja leren slaan? Dan moet je op een aantal zaken letten.

1 – Je slaat de Bandeja te hard

Sla je de Bandeja te hard dan verlies je het net positie. Je hebt bij een harde Bandeja minder tijd om terug te rennen naar het net en een harde Bandeja zorgt voor een harde stuit tegen het glas waardoor je tegenstander makkelijker achter de bal kan komen en het net positie kan pakken. Hard slaan is verleidelijk, maar niet doen bij een Bandeja. Een trage bal met veel effect is ijzersterk om een echte Antonio Bandeja te worden.

2 – Niet genoeg effect aan de bal geven

Houdt niet je racket te laag tijdens je voorwerk dan kun je namelijk minder een hoge naar lage beweging maken en dus minder effect mee geven aan de bal. Je wilt de bal namelijk laag houden, zodat je tegenstander niet makkelijk aanvallend kan counteren.

3 – Geen goede voetenwerk en positionering

Je wilt een Bandeja naast je slaan, maar eigenlijk nog liever iets voor je richting het net. Je moet dus goed achter de bal komen. Het raakpunt van een Bandeja is naast je rond ooghoogte. Het is belangrijk dat je er alles aan doet om goed voorbereidend voetenwerk te verrichten, zodat je in de juiste positionering terecht komt voor een perfecte Bandeja.

Hopelijk geeft onze uitleg je handvaten om de Bandeja leren slaan. Een uitleg lezen om een perfecte Bandeja te leren slaan is het begin, maar een begeleidend filmpje gaat je helpen om het in de praktijk te kunnen brengen. Kijk daarom dit onderstaande filmpje van Sandy van de Padelschool. Sandy heeft overigens nog veel meer filmpjes. Hij geeft naar onze mening een perfecte uitleg. Heel veel succes met de Bandeja! Meer leveren over padel? Lees ook onze andere sportadvies.

ONTVANG 5% KORTING

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en ontvang 5% korting op je aankoop

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Winkelwagen
Scroll naar boven