Wat Is Padel?

Padel is voor veel mensen een nieuwe sport, of zelfs nog een compleet onbekende sport. Toch is het een sport die al meer dan 50 jaar bestaat. In 1969 ontstond de sport namelijk in de Mexicaanse badplaats Acapulco. Een rijke zakenman genaamd Enrique Corcuera was de grondlogger, doordat hij thuis niet genoeg plaats had om een tennisveld aan te leggen. Daarom ging hij voor een creatief alternatief met een afgebakend terrein van 10 bij 20 meter, met muren daaromheen van 3 tot 5 meter hoog. In het midden werd net zoals bij tennis een net geplaatst. Het veld was kleiner dan een normaal tennisveld, en dus werd er ook niet met tennis rackets gespeeld. Er werd gekozen voor een kleinere houten variant.Nadat het in Mexico door de elite veel werd gespeeld, werd het langzaam maar zeker een steeds bekendere sport. Ook voor de gewone man!

En dan voornamelijk in Spanje. In Marbella werd dan in 1974 ook de eerste officiële Europese padelclub opgericht. Uiteindelijk verspreide Padel zich middels verscheidene grote namen snel over de hele wereld, en het is uiteindelijk zelfs uitgegroeid tot de nationale sport van Argentinië met meer dan 2 miljoen mensen die de sport beoefenen. Daarnaast spelen er in Spanje 4 miljoen amateur padel spelers op meer dan 20.000 banen. Spanje is het grootste padel land ter wereld. In Scandinavië, hoofdzakelijk Zweden, zie je ook een enorme opkomst van de sport.Vandaag de dag is ook in Nederland de sport Padel steeds meer aan het doorbreken. Ook niet zo gek! Want het is gewoon een enorm leuke sport. 

De materialen voor de sport

Voor Padel heb je naast een specifiek speelterrein eigenlijk bijzonder weinig andere materialen nodig. Uiteraard heb je een padelbal en een padel racket nodig. Een padelbal lijkt op een tennisbal, maar is iets kleiner en lichter. Het is ook belangrijk dat de druk in de padelbal tussen de 1,78 en 2,01 bar ligt. Ook dat is net iets lager dan bij een tennisbal. Hierdoor beweegt de padelbal trager dan een tennisbal.Naast de padelbal heb je uiteraard een padel racket nodig. Wij van Duo Bakkersport bieden een groot scala aan verschillende padelrackets aan van verschillende topmerken. Denk aan merken als Bullpadel, NOX, Drop Shot, Babolat en Osaka.

Daarnaast hebben we een padel test racket service. Zo kan je een racket uitproberen alvorens je het aanschaft. Heb je geen tijd om uitgebreid te testen, maar wil je toch een racket vinden dat bij je past? Doorloop dan onze padel racket aankoop advies tool. Zo krijg je een persoonlijk aanbod van padel rackets op basis van je padel profiel. Het is namelijk belangrijk om te beginnen en te spelen met het juiste racket! Dat betekent niet het duurste racket, maar een racket dat bij je past.Er zijn veel verschillende soorten rackets, dus laat je goed informeren over wat een geschikt racket is voor jou. Je kan ook contact met ons opnemen om persoonlijk advies te ontvangen. Daarnaast kan je langskomen in onze showroom/winkel. Bekijk en voel alle padel rackets en laat je door ons adviseren.

Padel spelregels: Hoe werkt het spel?

Padel wordt over het algemeen gespeeld in een dubbelspel (twee tegen twee) situatie.Te beginnen bij het serveren. De eerste opslag dient altijd vanaf de rechterkant geslagen te worden. Daarna wordt er constant afgewisseld tussen links en rechts. De opslag dient ook onderhands te gebeuren, en de bal moet 1 keer achter de opslaglijn stuiteren. Daarnaast moet de bal op of onder heuphoogte geraakt worden tijdens de service. De serveerder moet hierbij met minimaal 1 voet op de grond blijven staan. De voet mag de opslaglijn niet overschrijden of raken.

De opslag moet dan ook zonder het net te raken, direct in het diagonaal gelegen vak van de tegenstander stuiteren. De bal mag daarna de wand raken maar niet het hekwerk. Het is belangrijk om te beseffen dat de lijn (net zoals bij tennis) onderdeel is van het veld. Wanneer de bal de lijn raakt is deze dus in.Verder krijgt de serveerder twee pogingen. Als de bal bij de opslag het net raakt geldt dit niet als een geldige poging. Valt de bal na het raken van het net in het vak van de tegenstander, dan mag de opslag wel opnieuw genomen worden.De bal mag daarna door de ontvanger teruggeslagen worden nadat de bal gestuiterd heeft. Dit mag niet voor de stuiter gebeuren. Wel mag de ontvanger zelf kiezen of de bal wordt teruggeslagen na of voordat de bal de wand heeft geraakt.Tijdens het spelverloop zijn er ook verschillende regels. Zo zijn de lijnen na opslag niet meer van belang en mag de bal de wand of het hekwerk pas raken nadat de bal op de grond gestuiterd heeft. Ook mag de ontvanger de bal nu volleren of eenmaal op de grond laten stuiteren. Daarnaast mag de bal ook tegen de eigen wand gespeeld worden om de bal zo over het net te krijgen. Dit mag echter niet door he hekwerk te gebruiken.De puntentelling is daarnaast gelijk aan die van tennis. Het scoreverloop gaat 15, 30, 40 en game. Wanneer het 40-40 is, is er sprake van deuce. Bij deuce moten er twee opeenvolgende punten gescoord worden om de game te winnen.Na een oneven aantal games wisselen de spelers van kant en na 6 games is een set gewonnen. Afhankelijk van de competitie is een wedstrijd gewonnen na 2 of 3 gewonnen sets.Als je deze regels volgt kun je een leuke pot padel spelen. Vergeet vooral niet om onze padel producten te bekijken als je zelf aan de slag wil met de sport! Pas wel op, padel is nogal verslavend.

ONTVANG 5% KORTING

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en ontvang 5% korting op je aankoop

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Winkelwagen
Scroll naar boven