Wat Zijn de Spelregels Van Padel?

Wat zijn de spelregels van padel? Hoe speel je padel? Padel is een racket sport en heeft veel overeenkomsten met andere racket sporten. Padel speel je altijd twee tegen twee. De sport wordt gespeeld met een padel racket en met padel ballen. Je speelt padel nooit met tennis ballen. Tennis ballen zijn zwaarder dan padel ballen. Wanneer je tennis ballen gebruikt met een padel racket komt dat niet ten goede van de levensduur van je padel racket. De puntentelling die gehanteerd wordt bij tennis zie je terug bij padel.

Serveren

Spelregels van padel bij serveren is anders dan In tegenstelling tot tennis. Bij padel serveer je onderhands en bij tennis bovenhands. Je laat de bal stuiteren, bij de stuiter mag de padel bal niet hoger dan de middel geslagen worden. Wanneer je bal serveert moet je de bal achter de servicelijn laten stuiteren en sta je zelf ook achter de lijn. Je serveert de bal, zonder dat de bal het net raakt, in het diagonale servicevak van je tegenstander. Na de stuiter in het servicevak mag de bal het glas raken, maar niet het hek. Wanneer de bal het hek rek raakt is het een foute service. Degene die de return speelt mag zelf beslissen om de bal voor of na het raken van het glas terug te slaan. Na het terug spelen van de service maak je gebruik van de hele padelbaan en vervallen de lijnen. Soms mag je de service over doen, namelijk wanneer de bal bij de service het net aanraakt. In dit geval moet de service bal na aanraking van het net wel in het servicevak belanden en niet na een stuit tegen het hek gaan.

Het spel

Wanneer de service is gespeeld begint het echte spel en dan zijn spelregels van padel anders dan anders. Gedurende de rally mag de bal één keer de grond raken, twee keer de bal laten stuiteren betekent het punt verliezen. Het is niet verplicht om de bal te laten stuiteren. Je mag de bal ook in één keer spelen, dat heet een volley. Mocht je de bal zonder een stuiter (direct) tegen het glaswand of het hek van de tegenstander slaan dan is het een uit bal. Sla je de bal naar de tegenstander en stuitert de bal op de grond alvorens het tegen het glaswand of hek stuitert van de tegenstander dan is het een correcte bal. Je mag je eigen glaswanden gebruiken om de bal naar de tegenstander te slaan. Om de bal naar de overkant te krijgen sla je simpelweg de bal tegen de glaswanden op je eigen veld. Je speelt net zo lang door tot dat de bal twee keer stuitert of een speler op een andere manier een fout maakt.

Score verloop

De spelregels van padel qua score verloop komt overeen met tennis. De score telling is namelijk volledig hetzelfde. Namelijk 15, 30, 40 en game. Uiteraard kan je ook deuce spelen bij 40-40. Bij een deuce moet je twee opeenvolgende punten winnen om de game te pakken. Als je zes games wint dan verover je een set. Je kan alleen een set winnen als met je twee games verschil voor staat. Bij 5-5 moet je dus nog twee games spelen. Indien het niet 7-5 wordt, maar 6-6 dan speel je een tiebreak. Een tiebreak speel je tot 7 punten. Je moet de tiebreak ook met twee punten verschil winnen. Wanneer je twee sets pakt dan win je de wedstrijd. Soms wordt er geen derde set gespeeld wanneer beide teams één set winnen. Dan wordt er een super tiebreak gespeeld. Je speelt dan tot tien punten en je moet weer met twee punten verschil eindigen om daadwerkelijk te winnen.

Met onze uitleg en het onderstaande filmpje van de KNLTB moeten de spelregels van padel je helemaal duidelijk worden. Bekijk ook onze andere padel blogs

ONTVANG 5% KORTING

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en ontvang 5% korting op je aankoop

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Winkelwagen
Scroll naar boven