Wat is de World Padel Tour

De World Padel Tour (WPT) is het grootste professionele padel circuit ter wereld voor heren en dames. De WPT is een organisatie net zoals de WTA bij tennis. De WPT omvat alle professionele evenementen voor de Internationale Padel Federatie, behalve de Padel Wereldkampioenschappen en Continentale Kampioenschappen. Bij de WPT zie je de beste spelers van over de hele wereld. De WPT heeft zijn centrale hoofdkantoor in Spanje, waar 12 van de 16 toernooien op de kalander worden gespeeld. De sport groeit snel en het zal niet lang meer duren voordat het veranderd.

Wat is de world padel tour? Een uniforme organisatie voor professioneel padel

De WPT werd opgericht in 2012. Het was gemakkelijk om de WPT op te richten, aangezien er niet echt een alternatief was. Er waren voor 2012 internationale toernooien georganiseerd door verschillende Padel Federaties, waaronder de Padel Pro Tour. De Padel Pro Tour was het internationale circuit voor professionele padel toernooien. De intrede van de WPT was echter niet zonder enige controverse.

Tegen de tijd dat de WPT in 2012 officieel begon met het wereldcircuit was padel al enorm in opkomst. Er waren al veel padelfederaties opgericht in Spanje, Argentinië, Mexico, Uruguay, Paraguay, Verenigde Staten, Canada en Brazilië. De padel sport breidde zich snel uit naar andere landen met de eerste Europese federaties die in de jaren 90 werden opgericht in Spanje, Frankrijk en Italië.

Nadat de WPT groen licht kreeg van de Internationale Padel Federatie begon in 2013 de eerste WPT. Later zou de World Padel Tour de hoofdtour worden voor professionele padel toernooien. De World Padel Tour is uitgegroeid tot circa 560 mannelijke padel spelers en 320 vrouwelijke spelers wereldwijd. Tegenwoordig is de WPT de organisatie en het merk voor professionele toptoernooien over de hele wereld. De WPT bevat ook de officiële ranglijst van professionele padelspelers.

Controversie over de World Padel Tour

In 2012 had de WPT aan alle eisen voldaan om het de organisatie te starten en internationale toernooien te organiseren. Ook hadden de 100 beste Padel-spelers ter wereld de WPT officieel erkend met een ondertekening. Maar niet iedereen juichte deze stap toe. De Padel Pro Tour (PPT) was destijds het grootste padel circuit. De Padel Pro Tour was opgericht in 2005 en de dominante speler op het gebied van padel. Zij waren namelijk het eerste professionele padel circuit.

Toen de WPT zich in 2012 registreerde bij de International Padel Federatie, had de Padel Pro Tour zijn stempel gedrukt op het internationale circuit en waren zijn de favoriet geworden bij professionele spelers. Toen de World Padel Tour op het toneel verscheen, werd het door Padel Pro Tour beschouwd als een indringer, vooral toen veel topspelers begonnen te tekenen met de World Padel Tour. Padel Pro Tour heeft vervolgens, als preventieve maatregel, een rechtszaak aangespannen om te proberen het eerste WPT-toernooi, gepland in april 2013, te stoppen.

In een verklaring vroeg de Padel Pro Tour de rechtbank om de WPT op te schorten. Op 15 april 2013 heeft de lagere rechtbank van Madrid de aanvraag afgewezen omdat de Padel Pro Tour geen bewijs had kunnen leveren om hun bewering kracht bij te geven. De uitspraak van de Spaanse rechtbank betekende het einde van de Padel Pro Tour en betekende tegelijkertijd de geboorte van de World Padel Tour.

Een super belangrijke innovatie die de WPT met zich meebracht is de gratis wereldwijde livestreaming van de WPT-toernooien. Een manier om de padel sport te promoten bij een wereldwijk publiek. Momenteel is de livestream beschikbaar met Spaanse en Engelse commentaar. Maak er vooral gebruik van en leer van de beste padel spelers.

Goedgekeurd door de Internationale Padel Federatie (IPF)

Sportevenementen moeten veel regels naleven, bepaald door vele bestuursniveaus en bestuursorganen. Alles moet worden “gefedereerd”. Op nationaal niveau en regionaal niveau. Als je een openbaar evenement wilt opzetten dan moet er toestemming worden aangevraagd. De World Padel Tour heeft dit goed geregeld.

De Internationale Padel Federatie (IPF), bestuursorgaan van Padel, erkent de World Padel Tour als het officiële professionele circuit wereldwijd. Dit geeft de WPT de “federatieve” status, niet alleen voor de toernooien maar ook als de instantie die verantwoordelijk is voor de internationale padel ranglijst.

Het verschil tussen World Padel Tour en Padel World Championships (PWC)
In tegenstelling tot de World Padel Tour, een reeks evenementen die het hele jaar door plaatsvinden, is de Padel World Championship een enkele internationale padel competitie die sinds 1992 om de drie jaar wordt gehouden. De eerste wedstrijd werd in Spanje gehouden. Het evenement wordt georganiseerd door de International Padel Federatie en heeft zowel mannelijke als vrouwelijke competities.

De World Padel Tour toernooien

De World Padel Tour heeft niveaus van toernooien:

  • Challenger
  • Open
  • Meester
  • Master Final

Beginnend bij de Challenger, heeft elk volgend niveau hogere ranking punten en prijzengeld. Dat wil zeggen dat de Challenger toernooien een lager instapniveau hebben. Het is een goede manier voor lager geplaatste spelers om punten te verdienen als een manier om hogerop te komen.

De WPT-ranglijst

De WPT-ranglijst is gebaseerd op de prestaties van paren in toernooien en wordt wekelijks elke dinsdag bijgewerkt. De padel spelers die samen spelen kunnen tijdens een seizoen veranderen om een ​​aantal mogelijke redenen. De meest voorkomende hiervan is als een van de spelers een ernstige seizoensblessure oploopt. Dat is de reden waarom dubbelspelers op de World Padel Tour-ranglijst vaker wel dan niet dezelfde ranglijst hebben.

Wil je meer lezen over padel en alles wat er bij hoort? Bekijk dan ook onze andere padel blogs.

ONTVANG 5% KORTING

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en ontvang 5% korting op je aankoop

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Winkelwagen
Scroll naar boven